Oto jak możesz zadbać o zdrowie w sezonie przeziębień:
1. Większość osób stosuje miód Manuka regularnie od września do marca, aby zapobiegać przeziębieniom.
2. Prawie wszyscy jedzą swój miód Manuka prosto z łyżeczki.
3. Większość osób spożywa 1–2 łyżeczki każdego ranka.
4. Ważne jest, aby zawartość MGO wynosiła 500 lub więcej.
Dzięki temu przeziębienie może skrócić się nawet o 5 dni – a często całkowicie udaje się uniknąć zachorowania.
Dlaczego miód Manuka działa?
Składnik metylglioksal (MGO) zawarty w miodzie Manuka został naukowo przebadany i to właśnie on odpowiada za jego działanie antybakteryjne.
Przy regularnym spożywaniu MGO może wspierać układ odpornościowy w walce z bakteriami i innymi infekcjami.
Zawartość MGO w naszym miodzie Manuka jest regularnie weryfikowana przez niezależne instytuty.
Jakie inne korzyści daje miód Manuka?
Badania pokazują, że miód Manuka ma również działanie wspierające odporność dzięki swojej zawartości antyoksydantów.
Zdrowy układ odpornościowy lepiej radzi sobie z infekcjami, takimi jak przeziębienie.
Wysoka zawartość metylglioksalu (MGO) może także hamować niektóre szlaki sygnałowe wywołujące stany zapalne, przyczyniać się do redukcji stresu oksydacyjnego oraz pozytywnie wpływać na florę żołądkowo-jelitową.